Dietetyczne muffinki otrębowe
Przepis znalazłam TUTAJ. A że właśnie zaczęliśmy z mężem dietę Dukana, takie dietetyczne pieczywko bardzo nam się przydaje. Nadają się także dla cukrzyków lub alergików (brak glutenu) i dla osób na każdej diecie, która wyklucza białe pieczywo.
Niestety, nie mam takich ślicznych, prostokątnych foremek, jak autorka przepisu, z którego skorzystałam, więc użyłam zwyczajnych foremek muffinkowych. Takie muffinki nie nadają się do jedzenia "na sucho", jako deser, ale są wspaniałymi bułeczkami: po przekrojeniu można je zjeść z wędlinką albo posmarowane serkiem (u mnie serek topiony w wersji light). Pycha! Chrupiąca "skórka", miękkie w środku. Spokojnie mogą zastąpić zwykłe, białe pieczywo.
Dietetyczne muffinki otrębowe
Cytuję:
- (zrobiłam z 6 łyżek owsianych i 4 łyżek pszennych)10 czubatych łyżek otrąb zmielonych na mąkę
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej (użyłam mąki kukurydzianej)
- 200 g serka wiejskiego (użyłam 1 opakowania serka Danio waniliowego light)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- ew. ulubione przyprawy czy zioła
- sezam do posypania
Wszystkie składniki (oprócz sezamu) połączyć ze sobą w misce, mieszając łyżką. Masę (dosyć płynną) przełożyć do foremek na muffinki. Posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut.
Składników wystarczyło mi na 12 małych muffinek.