Dietetyczna zapiekanka z cukinią i kurczakiem
Zaczyna się sezon na cukinię, można, a nawet trzeba wykorzystać to smaczne i bardzo zdrowe warzywo w kuchni. Wymyśliłam pyszną, letnią zapiekankę z mielonym mięsem kurczaka, cebulą, pieczarkami i cukinią. Mięso krótko smażę z cebulą i pieczarkami, następnie przekładam do naczynia do zapiekania, całość przykrywam ciasno ułożoną cukinią, pokrojoną w grubsze plasterki. Cukinia lekko się zapiecze, ale pozostaje jędrna, dodatek ziół i przypraw sprawi, że danie smakuje wybornie ?
Składniki / 3 porcje
- 2 młode cukinie (u mnie żółta i zielona)
- 2 mniejsze filety z kurczaka lub kawałek indyka ( drobno zmielone )
- 6 większych pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
- 1/3 szklanki drobno startego sera żółtego o zmniejszonej zawartości tłuszczu
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Cukinie cieniutko obieram. Obraną cukinię kroję na grubsze plasterki około 0, 5 cm. Jeżeli masz swoją cukinię, można zostawić skórkę.
Na rozgrzany olej daję cebulę, czosnek i pieczarki. Kiedy warzywa lekko się przyrumienią, odsuwam je na bok, na środek patelni daję mięso. Całość chwilę duszę, następnie dokładnie mieszam i zostawiam pod przykryciem na około 5 minut. Dodaję zioła, wszystko ponownie mieszam i duszę kolejne 5 minut. W razie potrzeby, mięso z warzywami doprawiam do smaku.
Na dno naczynia do zapiekania, daję mięso z warzywami. Na wierzchu układam, ciasno ułożone plasterki cukinii. Cukinię delikatnie spryskuję olejem i posypuję świeżo zmielonym pieprzem, ziołami i serem.
Całość zapiekam około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Zapiekankę dzielę na porcje i podaję z makaronem lub kaszą. Smacznego ?