Diabelskie brownie

Diabelskie  brownie

Bardzo pikantne i słodkie! Ale to jeszcze nic... bo to co w nim najbardziej zadziwia, to dodatek papryki. Zwykłej, najzwyklejszej czerwonej, tyle, że gotowanej w syropie cytrynowym. Taka papryka nabiera nowego wymiaru. Jest słodko-kwaśna, mięsista, a przy tym nie traci swojego charakterystycznego  posmaku. Diabelskie brownie, to brownie nie dla każdego. Dla dzieci z pewnością nie! Mocno czekoladowe, rozgrzewające i nie tak ciężkie, jak klasyczne. To zapewne najbardziej oryginalne brownie, jakie do tej pory piekłam.

Zdjęcie - Diabelskie  brownie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Diabelskie brownie

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 150g drobnego cukru + 80g do syropu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 papryka czerwona, oczyszczona i pokrojona w kosteczkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

 

Do garnka wlej 120 ml wody, dodaj 80g cukru i sok z cytryny. Na wolnym ogniu podnoś temperaturę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do syropu dodaj pokrojoną paprykę i gotuj wciąż na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Wyłącz ogień i poczekaj, aż syrop ostygnie.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temp. 180 st.C wraz z termoobiegiem.

Do osobnej miski połam czekoladę na drobne kawałki, dodaj masło i rozpuść (na parze lub w mikrofali). Dodaj do tego cukier, sól i mieszaj całość drewnianą łyżką. Stopniowo dodawaj jajka, po każdym dokładnie i delikatnie mieszając. Przesiej do masy mąkę, dodaj chili. Ponownie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki.

Odcedź paprykę z syropu i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Wypełnij masą formę do keksa (25 cm. długości). Jeśli nie używasz silikonowej, to wyłóż ją papierem do pieczenia. Piecz 20 minut. Przed podaniem ostudź i pokrój na kwadraty.

Smacznego!

Przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy

oraz "Warzywa w słodyczach".

Kategorie przepisów