Diabelskie brownie
Bardzo pikantne i słodkie! Ale to jeszcze nic... bo to co w nim najbardziej zadziwia, to dodatek papryki. Zwykłej, najzwyklejszej czerwonej, tyle, że gotowanej w syropie cytrynowym. Taka papryka nabiera nowego wymiaru. Jest słodko-kwaśna, mięsista, a przy tym nie traci swojego charakterystycznego posmaku. Diabelskie brownie, to brownie nie dla każdego. Dla dzieci z pewnością nie! Mocno czekoladowe, rozgrzewające i nie tak ciężkie, jak klasyczne. To zapewne najbardziej oryginalne brownie, jakie do tej pory piekłam.
Diabelskie brownie
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 150g drobnego cukru + 80g do syropu
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka chili
- 1 papryka czerwona, oczyszczona i pokrojona w kosteczkę
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Do garnka wlej 120 ml wody, dodaj 80g cukru i sok z cytryny. Na wolnym ogniu podnoś temperaturę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do syropu dodaj pokrojoną paprykę i gotuj wciąż na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Wyłącz ogień i poczekaj, aż syrop ostygnie.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temp. 180 st.C wraz z termoobiegiem.
Do osobnej miski połam czekoladę na drobne kawałki, dodaj masło i rozpuść (na parze lub w mikrofali). Dodaj do tego cukier, sól i mieszaj całość drewnianą łyżką. Stopniowo dodawaj jajka, po każdym dokładnie i delikatnie mieszając. Przesiej do masy mąkę, dodaj chili. Ponownie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki.
Odcedź paprykę z syropu i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Wypełnij masą formę do keksa (25 cm. długości). Jeśli nie używasz silikonowej, to wyłóż ją papierem do pieczenia. Piecz 20 minut. Przed podaniem ostudź i pokrój na kwadraty.
Smacznego!
Przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy
oraz "Warzywa w słodyczach".