Desery z galaretki

Desery z galaretki zawsze wspaniale się prezentują. Podawane w pucharkach, szklankach czy przygotowywane w formach o wymyślnych kształtach cieszą oczy całą gamą kolorów. Dodatkowo są łatwe w przygotowaniu. My najbardziej lubimy te z dodatkiem owoców. Zwykle przygotowuję galaretki w ramekinach, po wyjęciu ich na talerzyk wygadają jak małe, kolorowe babeczki. Oto kilka pomysłów na kolorowe desery. Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Galaretka z malinami i serkiem danio.
Składniki:
  • 3 opakowania galaretki w różnych kolorach
  • mrożone maliny
  • 1 opakowanie serka danio owocowego

Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na dno 6 ramekinów wsyp mrożonych malin. Czerwoną galaretkę (najlepiej malinową) przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając ilość wody o około 100ml. Zalej maliny galaretka tak aby owoce w całości były przykryte. Wstaw do lodówki aż galaretka zupełnie zastygnie. Przygotuj drugą galaretkę tym razem w 300ml wody i wmieszaj do niej opakowanie serka danio. Kiedy masa będzie już jednolita wylej kolejną warstwę do ramekinów. Wstaw do lodówki. I znów kiedy masa zastygnie przygotuj kolejną galaretkę i zalej każdy ramekin aż po wierzch. Pozostałą galaretkę wylej na miseczkę, kiedy zastygnie można będzie ją pokroić nożem i udekorować nią deser. Gotowe desery przełóż na talerzyk (zwykle wystarczy naczynie z galaretką umieścić na chwilę w miseczce z gorącą wodę) udekoruj pozostałą galaretką, świeżymi owocami i... smacznego :) Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


















Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Można też przygotować galaretkę z mlekiem.
Składniki :
  • 2 opakowania galaretki
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie żelatyny

Tak samo jak poprzednio do 6 ramekinów wlej przygotowaną według instrukcji na opakowaniu galaretkę. Następnie rozpuść żelatynę w mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Kiedy galaretka na dnie naczyń zastygnie wylej na wierzch warstwę mleka. Po zastygnięciu mleka wlej kolejną galaretkę i odstaw do lodówki.
Galaretkę po wyjęciu z ramekinów można oprószyć cukrem. Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smacznego :) Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Chrust Neli Rubinstein. Karnawałowe preteksty…

Chrust Neli Rubinstein. Karnaw…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Deser z oreo

Deser z oreo

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce

Maślane ciasteczka w cukrowej…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Orkiszowiec na zakwasie

Orkiszowiec na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto mandarynkowe (bez pszenicy i bez cukru rafinowanego)

Ciasto mandarynkowe (bez pszen…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Pumpernikiel - styczniowa piekarnia

Pumpernikiel - styczniowa piek…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Pieczona owsianka z bananem i gruszką
1

Pieczona owsianka z bananem i…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Szarlotka tatrzańska – z dużą ilością jabłek
1

Szarlotka tatrzańska – z dużą…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto pleśniak z keksówki
2

Ciasto pleśniak z keksówki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placek gruszkowy z kremem orzechowym

Placek gruszkowy z kremem orze…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Zupa porowo-ziemniaczana z chipsami z jarmużu i parmezanem

Zupa porowo-ziemniaczana z chi…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Mango lassi

Mango lassi

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia