Desery z galaretki

Desery z galaretki zawsze wspaniale się prezentują. Podawane w pucharkach, szklankach czy przygotowywane w formach o wymyślnych kształtach cieszą oczy całą gamą kolorów. Dodatkowo są łatwe w przygotowaniu. My najbardziej lubimy te z dodatkiem owoców. Zwykle przygotowuję galaretki w ramekinach, po wyjęciu ich na talerzyk wygadają jak małe, kolorowe babeczki. Oto kilka pomysłów na kolorowe desery. Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Galaretka z malinami i serkiem danio.
Składniki:
  • 3 opakowania galaretki w różnych kolorach
  • mrożone maliny
  • 1 opakowanie serka danio owocowego

Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na dno 6 ramekinów wsyp mrożonych malin. Czerwoną galaretkę (najlepiej malinową) przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając ilość wody o około 100ml. Zalej maliny galaretka tak aby owoce w całości były przykryte. Wstaw do lodówki aż galaretka zupełnie zastygnie. Przygotuj drugą galaretkę tym razem w 300ml wody i wmieszaj do niej opakowanie serka danio. Kiedy masa będzie już jednolita wylej kolejną warstwę do ramekinów. Wstaw do lodówki. I znów kiedy masa zastygnie przygotuj kolejną galaretkę i zalej każdy ramekin aż po wierzch. Pozostałą galaretkę wylej na miseczkę, kiedy zastygnie można będzie ją pokroić nożem i udekorować nią deser. Gotowe desery przełóż na talerzyk (zwykle wystarczy naczynie z galaretką umieścić na chwilę w miseczce z gorącą wodę) udekoruj pozostałą galaretką, świeżymi owocami i... smacznego :) Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


















Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Można też przygotować galaretkę z mlekiem.
Składniki :
  • 2 opakowania galaretki
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie żelatyny

Tak samo jak poprzednio do 6 ramekinów wlej przygotowaną według instrukcji na opakowaniu galaretkę. Następnie rozpuść żelatynę w mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Kiedy galaretka na dnie naczyń zastygnie wylej na wierzch warstwę mleka. Po zastygnięciu mleka wlej kolejną galaretkę i odstaw do lodówki.
Galaretkę po wyjęciu z ramekinów można oprószyć cukrem. Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smacznego :) Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Owocowa przekąska dla dzieci - Rak z arbuza 🍉
1

Owocowa przekąska dla dzieci -…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Wianuszki i zajączki  wielkanocne
2

Wianuszki i zajączki wielkano…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone

Wielkanocne ciastka z morelami…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Babeczki
1

Babeczki "Leśny Mech"

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciastka dinozaury (bardzo kruche)

Ciastka dinozaury (bardzo kruc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ciastka dinozaury (bardzo kruche)

Ciastka dinozaury (bardzo kruc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Lekki sernik z musem borówkowym
1

Lekki sernik z musem borówkowy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kalafior zapiekany z serem Taleggio

Kalafior zapiekany z serem Tal…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tarta z bobem i fetą

Tarta z bobem i fetą

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Zapiekanka ryżowa z chorizo, kurczakiem i warzywami
1

Zapiekanka ryżowa z chorizo, k…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Makaron z pomidorami i szynką schwardzwaldzką

Makaron z pomidorami i szynką…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!