Desery z galaretki

Desery z galaretki
Desery z galaretki zawsze wspaniale się prezentują. Podawane w pucharkach, szklankach czy przygotowywane w formach o wymyślnych kształtach cieszą oczy całą gamą kolorów. Dodatkowo są łatwe w przygotowaniu. My najbardziej lubimy te z dodatkiem owoców. Zwykle przygotowuję galaretki w ramekinach, po wyjęciu ich na talerzyk wygadają jak małe, kolorowe babeczki. Oto kilka pomysłów na kolorowe desery. Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Galaretka z malinami i serkiem danio.
Składniki:
  • 3 opakowania galaretki w różnych kolorach
  • mrożone maliny
  • 1 opakowanie serka danio owocowego

Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na dno 6 ramekinów wsyp mrożonych malin. Czerwoną galaretkę (najlepiej malinową) przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając ilość wody o około 100ml. Zalej maliny galaretka tak aby owoce w całości były przykryte. Wstaw do lodówki aż galaretka zupełnie zastygnie. Przygotuj drugą galaretkę tym razem w 300ml wody i wmieszaj do niej opakowanie serka danio. Kiedy masa będzie już jednolita wylej kolejną warstwę do ramekinów. Wstaw do lodówki. I znów kiedy masa zastygnie przygotuj kolejną galaretkę i zalej każdy ramekin aż po wierzch. Pozostałą galaretkę wylej na miseczkę, kiedy zastygnie można będzie ją pokroić nożem i udekorować nią deser. Gotowe desery przełóż na talerzyk (zwykle wystarczy naczynie z galaretką umieścić na chwilę w miseczce z gorącą wodę) udekoruj pozostałą galaretką, świeżymi owocami i... smacznego :) Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


















Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Można też przygotować galaretkę z mlekiem.
Składniki :
  • 2 opakowania galaretki
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie żelatyny

Tak samo jak poprzednio do 6 ramekinów wlej przygotowaną według instrukcji na opakowaniu galaretkę. Następnie rozpuść żelatynę w mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Kiedy galaretka na dnie naczyń zastygnie wylej na wierzch warstwę mleka. Po zastygnięciu mleka wlej kolejną galaretkę i odstaw do lodówki.
Galaretkę po wyjęciu z ramekinów można oprószyć cukrem. Zdjęcie - Desery z galaretki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów