Deser z tapioki
Niedawno pisałam o warsztatach cukierniczych, nauczyłam się na nich przygotowywać wiele świetnych deserów, między innymi z tapioki. Dzisiaj przygotowana przeze mnie wersja przepisu Fabrice. Do mojego deseru dodałam skórkę i sok z cytryny, które podkreśliły azjatycki charakter tapioki.
Składniki: 40 g drobnych ziaren tapioki, 400 ml mleka kokosowego, około 100 ml mleka, 45 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, sok z połowy cytryny
- dodatkowo dowolne owoce, wybrałam maliny i nektarynki.
Przygotowanie:
Oba rodzaje mleka wlewamy do rondla z grubym dnem ( chcąc uniknąć przypalenia) i zagotowujemy. Wsypujemy tapiokę i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. W połowie dodajemy cukier i starta skórkę z cytryny - zostawiamy około 1/4 do ozdoby. Tapiokę pozostawiamy do wystygnięcia i mocnego schłodzenia. Mieszamy z sokiem z cytryny i przekładamy deser do miseczek, ozdabiamy owocami i skórką z cytryny.