Deser z owocami lesnymi
To bardzo prosty deser, który można przyrządzić również z innymi lubianymi owocami. W ciepły letni dzień nie ma nic lepszego jak deser owocowy. Wspaniały orzeźwiający przysmak !
Składniki:
- 200 g herbatników migdałowych
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub smietankowego
- 250 g smietany kremówki 30%
- 60 g cukru pudru
- 60 g zmielonych migdałów
- owoce leśne: jagody, maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki …
- 2 łyżki białego cukru
Wykonanie:
- Herbatniki pokruszyć i wyłożyć dno pucharków.
- Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.
- Smietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder, zmielone migdały oraz zimny budyń, który dodawać po łyżce do ubitej smietany.
- Krem wyłożyć na herbatniki.
- Owoce umyć i wymieszać z 2 łyżkami cukru, odstawić na 10 minut, po czym dodać na budyniowy krem.
- Przed podaniem schłodzić i udekorować swieżą miętą.
Smacznego ?
autor: Samantha