Deser z mascarpone i musem mango
Bardzo prosty deser, który zrobicie w kilka chwil. Ładnie się prezentuje
i bardzo dobrze smakuje. Nie jest zbyt słodki, oczywiście jeśli lubicie słodko
to możecie dodać więcej cukru.
Takie deserki świetnie się sprawdzą na letnie upały.
Użyłam mango w puszce ponieważ zalegało mi w szafce,
ale możecie użyć świeżych owoców.
Z podanych składników zrobiłam 7 deserów w pucharkach.
Składniki na deser z mascarpone i musem mango:
- 500 ml. śmietanki 30 %
- 500 g. serka mascarpone
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 1 puszka mango (425g.)
- biszkopty okrągłe
- dowolne owoce
Jak wykonać deser z mascarpone i musem mango?
Mango odsączyć i zblendować na gładki mus.
Śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone i cukier.
Wszystko razem zmiksować na gęsty krem.
W pucharkach ułożyć po jednym biszkopcie, następnie
wyłożyć trochę musu z mango (jedna pełna łyżka),
na to ponownie po jednym biszkopcie, następnie wyłożyć
krem mascarpone.
3 biszkopty pokruszyć i posypać wierzch deserków.
Tak przygotowane deserki udekorować owocami
i schłodzić w lodówce.