Deser z mascarpone


Szybki, łatwy do zrobienia deser z serkiem mascarpone i zmiksowanymi truskawkami, które tworzą idealnie zgrany duet. Słodycz serka i bitej śmietany miesza się z kwaskowatością i świeżością truskawek, a na dnie czeka chrupiący dodatek pokruszonych herbatników, no nie sposób się temu oprzeć :p

Zdjęcie - Deser z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 3-4 porcje:
  • ok. 30 g herbatników
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2-3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 1 szklanki (250 ml) zmiksowanych truskawek (jeśli będą kwaśne można je delikatnie dosłodzić, ale nie za mocno)


Herbatniki włożyć do woreczka i uderzając delikatnie wałkiem pokruszyć na mniejsze kawałki, następnie ułożyć je na dnie naczyń, w których chcemy podać deser.
Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia i za pomocą miksera ubić na sztywno, dodać cukier puder (regulujemy słodycz wg uznania), nie przestając miksować dodawać po łyżce serek mascarpone. Gdy masa zrobi się jednolita łyżką nałożyć ją na herbatniki do ok. 7/8 wysokości naczyń. Na wierzch wylać zmiksowane truskawki i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, aby deser stężał. Podawać schłodzony.

Zdjęcie - Deser z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Deserki piankowe z galaretką i truskawkami

Deserki piankowe z galaretką i…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Galaretki truskawkowe
4

Galaretki truskawkowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Mus jogurtowo-truskawkowy
1

Mus jogurtowo-truskawkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tęczowy deser truskawkowy

Tęczowy deser truskawkowy

PomidoriBazylia PomidoriBazylia
Pomidor i bazylia

Pożegnanie z truskawkami
1

Pożegnanie z truskawkami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Truskawki w syropie  Cointreau
3

Truskawki w syropie Cointreau…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku