Deser truskawkowy z mascarpone

12 czerwca 2024
Wspaniały deser, który nie wymaga pieczenia, wystarczy włożyć do pucharku biszkopty, bitą śmietanę z mascarpone i świeże truskawki by delektować się tym pysznym deserem.
Przygotowanie tego smakołyku to nic skomplikowanego, prosto, szybko i ze smakiem.
Polecam przepis na deser truskawkowy z mascarpone na letnie orzeźwienie dla każdego.
Deser truskawkowy z mascarpone
Składniki na deser truskawkowy z mascarpone:
- 350 g truskawek
- 250 g śmietanki kremówki 36%
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6-8 podłużnych biszkoptów
- 50 g białej czekolady
- świeże listki mięty
Deser truskawkowy z mascarpone
Jak wykonać deser truskawkowy z mascarpone?
Truskawki umyć, zmiksować z cukrem pudrem, kilka zostawić do dekoracji.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno dodać serek i zmiksować do otrzymania puszystego kremu.
Biszkopty pokruszyć na okruszki, 2-3 szt. odłożyć do dekoracji.
Na dno pucharków rozłożyć mus truskawkowy, okruszki biszkoptów oraz krem mascarpone.
Na wierzchu dodać mus truskawkowy, świeże truskawki i startą białą czekoladę.
Deser truskawkowy z mascarpone podawać schłodzony z listkiem mięty kostką czekolady i biszkoptem.
Deser truskawkowy z mascarpone
Smacznego !