Deser rabarbarowy a la tiramisu
Dzisiaj coś dla łasuchów… czyli pyszny deser rabarbarowy a la tiramisu w letniej wersji. Cudownie sprawdzi się schłodzony w letnie dni ale też wspaniale smakuje na poprawę humoru jak pogoda nie dopisuje . Połączenie delikatnego serka i kwaskowatej masy rabarbarowo-malinowej z nasączonymi biszkoptami i chrupiącymi płatkami lub pistacjami jest wspaniałe i warte wypróbowania! Przepis znalazłam u Majki na blogu Kalejdoskop kulinarny (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2014/05/piate-urodziny-bloga-deser-tiramisu-z_8.html). Niestety nie do końca udało mi się zrobić dokładnie deseru jak Majka, bo a to nie miałam tyle serka i musiałam dodać innego, a to zapomniałam kupić pistacji…. Najważniejsze, że deser był pyszny i z całą pewnością mogę go Wam polecić .
Deser rabarbarowy a la tiramisu
Składniki:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 300 g rabarbaru + 50 g cukru
- 200 g malin
- 500 g serka mascarpone
- 200 g serka kremowego
- 250 g serka waniliowego
- 50 g cukru pudru (przesianego)
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- sok z pomarańczy około 150 ml
- pistacje lub płtatki migdałowe do dekoracji
1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut. Dodać resztę rabarbaru i maliny i smażyć kolejne 1-2 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
2. Biszkopty przełożyć do foremki o rozmiarach 18×24 cm. Nasączyć sokiem pomarańczowym. Serki zmiksować z cukrem pudrem, drobnym cukrem i wanilią. Wyłożyć na biszkopty. Ponieważ zostało mi jeszcze kilka również je nasączyłam i ułożyłam na wierzchu a na to wyłożyłam przestudzoną masę rabarbarowo-malinową.
3. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami lub stostowanymi płatkami migdałowymi.
Smacznego :-)