Deser a'la Belriso + film

Deser a'la Belriso + film

Deser a’la Belriso to przepyszny smakołyk z gotowanego ryżu z borówkami amerykańskimi inspirowany popularnym deserem, wyśmienicie smakuje podany na zimno. Deser można dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych owoców. 

 

Zdjęcie - Deser a'la Belriso + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  • składniki na 3 porcje

1 szklanka ryżu ( szklanka 250 ml )

1,5 szklanki wody

1 szklanka mleka

1 szklanka śmietany 30 %

szczypta soli

3- 4 łyżki cukru kryształu

150 g borówek amerykańskich

5-6 kostek startej na tarce o dużych oczkach gorzkiej czekolady

  • przepis

Do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy szczyptę soli oraz ryż i gotujemy go na małym płomieniu do momentu aż wchłonie całą wodę, często mieszając. Następnie do ryżu wlewamy mleko i gotujemy go do miękkości, cały czas mieszamy.

Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier oraz śmietankę kremówkę, wszystko dokładnie razem łączymy, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut, po czym dokładnie studzimy. Wystudzony ryż schładzamy w lodówce około 30 minut.

Pucharki napełniamy ryżem, na wierzchu układamy owoce i całość posypujemy startą czekoladą. Tak przygotowany deser dekorujemy miętą lub melisą i od razu podajemy.

 

Zdjęcie - Deser a'la Belriso + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów