Delikatne ciasto szafranowe

Delikatne ciasto szafranowe

Cześć,

Tym razem efekt wspólnego weekendowego pieczenia. Lekko słodkie ciasto o aromacie miodu, idealnie smakujące z kremem cytrynowym. Zapraszam Was na delikatne ciasto szafranowe.

Zdjęcie - Delikatne ciasto szafranowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na brytyjski krem cytrynowy znajdziecie tutaj.

Inspiracja na ciasto zaczerpnięta z bloga Co do jedzenia.

Zdjęcie - Delikatne ciasto szafranowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 gram masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mieszanki szafranu i rumianku (rumianek nada lekki posmak miodu)
  • 150 gram cukru pudru
  • 150 ml mleka (użyłam 2%-wego)
  • 250 gram mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Zdjęcie - Delikatne ciasto szafranowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy mleko i mieszankę z szafranem. Mieszamy kilka minut na małym ogniu.
  • Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mieszankę z szafranem oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto wylewy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na trybie góra-dół przez 30-35 minut.
  • Ciasto można podawać z kremem cytrynowym.

Smacznego!

Gosia

Kategorie przepisów