Delikatne ciasto szafranowe
Cześć,
Tym razem efekt wspólnego weekendowego pieczenia. Lekko słodkie ciasto o aromacie miodu, idealnie smakujące z kremem cytrynowym. Zapraszam Was na delikatne ciasto szafranowe.
Przepis na brytyjski krem cytrynowy znajdziecie tutaj.
Inspiracja na ciasto zaczerpnięta z bloga Co do jedzenia.
Składniki:
- 150 gram masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mieszanki szafranu i rumianku (rumianek nada lekki posmak miodu)
- 150 gram cukru pudru
- 150 ml mleka (użyłam 2%-wego)
- 250 gram mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Making-of:
- Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy mleko i mieszankę z szafranem. Mieszamy kilka minut na małym ogniu.
- Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mieszankę z szafranem oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto wylewy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na trybie góra-dół przez 30-35 minut.
- Ciasto można podawać z kremem cytrynowym.
Smacznego!
Gosia