Delikatna zupa-krem z dyni
1 mała dynia hokkaido
1 cebula
masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku
ewentualnie śmietanka
ok pół litra bulionu
Dynie obrałam, wypatroszyłam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę. Posiekałam cebulę. W garnku o grubym dnie rozpuściłam masło i podsmażyłam na nim cebulę. Musi się zeszklić. Dodałam dynię i smażyłam aż zaczęła mięknąć i się rozpadać.
Całość zalałam bulionem i gotowałam aż dynia była zupełnie miękka, trwało to ok 30-40 minut. Na koniec całość posoliłam do smaku i dodałam mielonego pieprzu. Przestudzoną zupę zmiksowałam na gładki krem.
Dynia hokkaido ma lekko orzechowy, słodkawy posmak. Jest też bardzo "mączna", wiec nie trzeba dodawać ziemniaka do zagęszczenia. Można do zupy dodać przypraw: curry albo kuminu, ale moja zupa jest przeznaczona dla rekonwalescenta, więc nie dodałam do niej nic co mogłoby podrażnić żołądek. Nawet śmietanki.
Złamałam się dopiero następnego dnia i swoją porcję doprawiłam śmietanką z mleka kokosowego. Pycha!