Delikatna jajecznica
Lubię jajecznicę, ale delikatną, rozpływającą się w ustach, a nie wysuszoną na wiór, albo z glutami z nieściętego białka. Dlatego polecam wszystkim, którzy mają co do niej takie same wymagania, spróbowanie mojej metody jej smażenia.
Składniki:
- 8 jajek (wiejskie, 0 lub 1)
- płaska łyżka masła
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Jajka rozbijamy. w 5 oddzielamy żółtka od białek. 3 całe jajka i 5 żółtek roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni i wlewamy masę jajeczną. Cały czas mieszamy. Gdy masa jest ścięta, dodajemy pozostałe żółtka i szczypiorek, chwilę mieszamy, po czym zestawiamy z palnika i dalej mieszamy minutę. Gotowe! Jajecznica jest delikatna, wilgotna i ma piękny kolor, a co najważniejsze, jest pyszna!