Delicja jabłkowo-serowa

Święta, święta... i po świętach, teraz czas na dojadanie świątecznych wypieków i stopniowy powrót do codzienności. W tym roku przygotowywałam dwa ciasta: tort urodzinowy dla mojej siostry i delicję jabłkowo-serową. Tort niestety okazał się kompletną klapą, chciałam skorzystać z przepisu na tort miętowy z Wielkiego Żarcia - ale niestety ani biszkopt nie wyrósł, ani krem się nie udał, tak więc zdecydowanie odradzam Wam ten wypiek, no chyba że będziecie mieć więcej szczęścia niż ja. Ale za to delicja udała się rewelacyjnie i jestem zdania, że jest to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam.

Składniki:

Ciasto: 0,5 kg mąki

3/4 szklanki cukru

1 kostka masła lub margaryny

2 jajka

1 cukier waniliowy

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa: 1 kg twarożku do wypieków (trzykrotnie mielonego)

10 dag masła

1 jajko

1 budyń śmietankowy

1/2 szklanki cukru

rodzynki, skórka pomarańczowa

Masa jabłkowa: 1 kg jabłek

1/2 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od smaku jabłek)

galaretka cytrynowa lub agrestowa

rodzynki, cynamon

Polewa: 1/2 kostki masła

1/2 szklanku cukru pudru

2 łyżki kakao

2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie ciasta:

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na około dwie godziny do lodówki. Po tym czasie podziel je na trzy części, każdą z nich osobno rozwałkuj i upiecz trzy placki. Pieką się przez około 20 minut w 180 stopniach. Użyj małej blachy, około 20 x 30 cm. Po upieczeniu placków, wyłóż blachę pergaminem i ułóż w niej pierwszy z blatów.

Przygotowanie masy serowej:

Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko, a następnie ser. Kiedy składniki masy dobrze się wymieszają, dodaj budyń i całość zagotuj. Do gorącej masy wsyp rodzynki i skórkę pomarańczową, a następnie wylej masę na pierwszy blat i na wierzchu połóż drugi.

Przygotowanie masy jabłkowej:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a potem usmaż mus, dodając cukier, cynamon i rodzynki. Na końcu dodaj galaretkę i dobrze wymieszaj. Gorącą masę wylej na ciasto i przykryj trzecim blatem. Zostaw wszystko do ostygnięcia.

 Polewa:

Stop masło i cukier, wsyp kakao i dolej wodę. Wszystko razem ucieraj przez około 10 minut i odstaw do zgęstnienia. Polej ciasto, kiedy będzi już zimne.

Przed podaniem, delicja powinna poleżeć w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

Zdjęcie - Delicja jabłkowo-serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Schab ze śliwką i morelą

Schab ze śliwką i morelą

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babka cytrynowa z glazurą mango
1

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Keks

Keks

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Serowe ciasteczka z jabłkami
2

Serowe ciasteczka z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami
1

Polędwiczka wieprzowa nadziewa…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Budyń waniliowy z czarnymi porzeczkami

Budyń waniliowy z czarnymi por…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka na kruchym cieście
2

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego
3

Jabłkowe gofry z ciasta francu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jabłecznik z orzechową kruszonką
2

Jabłecznik z orzechową kruszon…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
2

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Mini szarlotki w cieście francuskim
2

Mini szarlotki w cieście franc…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Galaretka z maślanki z karmelizowanymi jabłkami
2

Galaretka z maślanki z karmeli…

figmara figmara
figowe smaki