Delicja jabłkowo-serowa
Święta, święta... i po świętach, teraz czas na dojadanie świątecznych wypieków i stopniowy powrót do codzienności. W tym roku przygotowywałam dwa ciasta: tort urodzinowy dla mojej siostry i delicję jabłkowo-serową. Tort niestety okazał się kompletną klapą, chciałam skorzystać z przepisu na tort miętowy z Wielkiego Żarcia - ale niestety ani biszkopt nie wyrósł, ani krem się nie udał, tak więc zdecydowanie odradzam Wam ten wypiek, no chyba że będziecie mieć więcej szczęścia niż ja. Ale za to delicja udała się rewelacyjnie i jestem zdania, że jest to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam.
Składniki:
Ciasto: 0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa: 1 kg twarożku do wypieków (trzykrotnie mielonego)
10 dag masła
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
rodzynki, skórka pomarańczowa
Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od smaku jabłek)
galaretka cytrynowa lub agrestowa
rodzynki, cynamon
Polewa: 1/2 kostki masła
1/2 szklanku cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na około dwie godziny do lodówki. Po tym czasie podziel je na trzy części, każdą z nich osobno rozwałkuj i upiecz trzy placki. Pieką się przez około 20 minut w 180 stopniach. Użyj małej blachy, około 20 x 30 cm. Po upieczeniu placków, wyłóż blachę pergaminem i ułóż w niej pierwszy z blatów.
Przygotowanie masy serowej:
Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko, a następnie ser. Kiedy składniki masy dobrze się wymieszają, dodaj budyń i całość zagotuj. Do gorącej masy wsyp rodzynki i skórkę pomarańczową, a następnie wylej masę na pierwszy blat i na wierzchu połóż drugi.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a potem usmaż mus, dodając cukier, cynamon i rodzynki. Na końcu dodaj galaretkę i dobrze wymieszaj. Gorącą masę wylej na ciasto i przykryj trzecim blatem. Zostaw wszystko do ostygnięcia.
Polewa:
Stop masło i cukier, wsyp kakao i dolej wodę. Wszystko razem ucieraj przez około 10 minut i odstaw do zgęstnienia. Polej ciasto, kiedy będzi już zimne.
Przed podaniem, delicja powinna poleżeć w lodówce przez co najmniej 12 godzin.