Delicja jabłkowo-serowa

Święta, święta... i po świętach, teraz czas na dojadanie świątecznych wypieków i stopniowy powrót do codzienności. W tym roku przygotowywałam dwa ciasta: tort urodzinowy dla mojej siostry i delicję jabłkowo-serową. Tort niestety okazał się kompletną klapą, chciałam skorzystać z przepisu na tort miętowy z Wielkiego Żarcia - ale niestety ani biszkopt nie wyrósł, ani krem się nie udał, tak więc zdecydowanie odradzam Wam ten wypiek, no chyba że będziecie mieć więcej szczęścia niż ja. Ale za to delicja udała się rewelacyjnie i jestem zdania, że jest to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam.

Składniki:

Ciasto: 0,5 kg mąki

3/4 szklanki cukru

1 kostka masła lub margaryny

2 jajka

1 cukier waniliowy

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa: 1 kg twarożku do wypieków (trzykrotnie mielonego)

10 dag masła

1 jajko

1 budyń śmietankowy

1/2 szklanki cukru

rodzynki, skórka pomarańczowa

Masa jabłkowa: 1 kg jabłek

1/2 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od smaku jabłek)

galaretka cytrynowa lub agrestowa

rodzynki, cynamon

Polewa: 1/2 kostki masła

1/2 szklanku cukru pudru

2 łyżki kakao

2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie ciasta:

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na około dwie godziny do lodówki. Po tym czasie podziel je na trzy części, każdą z nich osobno rozwałkuj i upiecz trzy placki. Pieką się przez około 20 minut w 180 stopniach. Użyj małej blachy, około 20 x 30 cm. Po upieczeniu placków, wyłóż blachę pergaminem i ułóż w niej pierwszy z blatów.

Przygotowanie masy serowej:

Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko, a następnie ser. Kiedy składniki masy dobrze się wymieszają, dodaj budyń i całość zagotuj. Do gorącej masy wsyp rodzynki i skórkę pomarańczową, a następnie wylej masę na pierwszy blat i na wierzchu połóż drugi.

Przygotowanie masy jabłkowej:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a potem usmaż mus, dodając cukier, cynamon i rodzynki. Na końcu dodaj galaretkę i dobrze wymieszaj. Gorącą masę wylej na ciasto i przykryj trzecim blatem. Zostaw wszystko do ostygnięcia.

 Polewa:

Stop masło i cukier, wsyp kakao i dolej wodę. Wszystko razem ucieraj przez około 10 minut i odstaw do zgęstnienia. Polej ciasto, kiedy będzi już zimne.

Przed podaniem, delicja powinna poleżeć w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

Zdjęcie - Delicja jabłkowo-serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche z jagodami i bezą

Kruche z jagodami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Malinowy budyń jaglany
1

Malinowy budyń jaglany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Lody porzeczkowo-malinowe (wegańskie)
1

Lody porzeczkowo-malinowe (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sernik panna cotta z truskawkami
1

Sernik panna cotta z truskawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
1

Dżem truskawkowy z kwiatem cza…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto bez pieczenia podwójnie truskawkowe
3

Ciasto bez pieczenia podwójnie…

Beti Beti
kruche babeczki

Mini serniczki mango z musem truskawkowym
1

Mini serniczki mango z musem t…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki