Dal z warzywami
Oto nasza ulubiona paciaja. "Śliczna", prawda? Ale jej smak wynagradza wątpliwej jakości doznania estetyczne.
Trzeba mieć:
szklankę dowolnych, pokrojonych warzyw (używam mrożonki, miksu marchewki, groszku, kukurydzy i papryki, dorzucam też trochę zielonej fasolki)
pół szklanki czerwonej soczewicy
małą cebulę (posiekaną)
łyżkę żółtego curry
płaską łyżeczkę czerwonej pasty curry
łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju
sól do smaku
Warzywa i cebulę podsmażyć na oleju razem z przyprawami, podlać wodą i udusić do miękkości. W tym czasie ugotować soczewicę wg przepisu na opakowaniu. Warzywa odparować, dodać przecier, lekko przesmażyć, mieszając, a następnie dodać soczewicę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą.