Czosnkowe krewetki w wolnowarze
Znakomita przystawka. Krewetki gotowane w wolnowarze wyszły świetnie - miękkie i soczyste. Dzięki wcześniejszemu, 30 minutowemu podgrzewaniu, olej w którym szykujemy krewetki, jest bardzo aromatyczny. Krewetki możemy obrać całkowicie, lub zostawić ogonki, co pozwoli wygodniej je jeść. Możemy też kupić surowe, mrożone , już obrane krewetki, gotowe do przyrządzenia. Należy je wtedy odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić, najlepiej w lodówce. Jeżeli nie wiecie jak obrać krewetki, zerknijcie tutaj
inspiracją był przepis z tej strony
składniki
100 ml 3/4 szklanki oliwy
3 - 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1/2 łyżeczka hiszpańskiej słodkiej papryki wędzonej (można zastąpić słodką papryką)
1/2 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki papryki w płatkach
400 - 500 g dużych, surowych krewetek, obranych i oczyszczonych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, do przybrania
przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Wymieszać oliwę, czosnek, paprykę, sól, pieprz i pokruszone płatki czerwonej papryki, wlać do wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu HIGH przez 30 minut.
Dołożyć krewetki, wymieszać aby pokryły się oliwą, przykryć i gotować w ustawieniu HIGH przez około 10 minut, a następnie wymieszać aby krewetki ugotowały się równomiernie. Przykryć i gotować przez kolejne 10 minut, aż wszystkie krewetki staną się czerwone a nie przezroczyste.
Przenieść krewetki na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło z dodatkiem białego pieczywa - do moczenia w sosie. Smacznego!