Czeski wiejski chleb

Czeski wiejski chleb


Zdjęcie - Czeski wiejski chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To kolejna wersja pszenno-żytniego chleba na zakwasie w tym miesiącu.
I coś czuję, że nie ostatnia :)
Zdjęcie - Czeski wiejski chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czeski wiejski chleb/ przepis pochodzi z forum Cin Cin, podaję z moimi zmianami/
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego ( Jak przygotować zakwas na chleb? To proste kliknij tu)
- 300 g letniej wody
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki żytniej razowej
- 10 g (2 łyżeczki) soli
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta cukru


Wodę wlewam do miski, dodaję cukier i świeże drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 minut.Po tym czasie dodaję przesianą mąkę, sól oraz zakwas.Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki.Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia- na około 2,5 h.Rozgrzewam piekarnik do 250 stopni C. i wkładam do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmuję pokrywkę (uważam, żeby się nie poparzyć!!!).I wkładam do garnka wyrośnięty chleb posypany żytnią mąką. Nakładam pokrywkę, zamykam drzwiczki piekarnika i piekę w 230 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmuję pokrywkę i dopiekam chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut, na złoty kolor.Chleb kroję dopiero po całkowitym ostudzeniu.Smacznego!
Zdjęcie - Czeski wiejski chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów