Czeski gulasz piwny

Czeski gulasz piwny
Kolejne wspólne gotowanie wypadło piątkowo-sobotnie. Gulasz wg przepisu od Prezydentowej gotowałyśmy w piątek a jadłyśmy w sobotę, po przegryzieniu się smaków. Wspólnie gotowały: Kasia, Iza, Basia, Asia, Kasia i ja.

Czeski gulasz piwny
  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 kromki chleba razowego
  • 3 marchewki
  • 1/2 butelki jasnego piwa (u mnie czeski Kozel svetly), dałam troszkę więcej
  • 3 łyżki masła ghee
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
  • przyprawy mielone: sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku,
  • przyprawy w całości: ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz w kulkach - czerwony (9 ziarenek), 2 listki laurowe (ja dałam 1 świeży, bo mi na oknie rośnie)
Zdjęcie - czeski gulasz piwny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMięsko oczyściłam, pokroiłam w kostkę i obtoczyłam w mące. Obsmażyłam na maśle na dużym ogniu. Kiedy troszkę się zrumieniło dorzuciłam pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę dusiłam razem. Przerzuciłam wszystko do rondla, dolałam połowę piwa, wrzuciłam przyprawy w całości i pokrojoną dosyć drobno marchewkę. Całość dusiła się około godziny, mieszałam od czasu do czasu żeby nie przywarło - jeśli płyn za szybko odparowuje można podlać trochę piwa lub wody. Po tym czasie dorzuciłam przyprawy w proszku, dolałam resztę piwa i wrzuciłam pokruszony chleb. Całość dusiła się aż chlebek się rozpadł i mięsko było mięciutkie. Gulasz pozostawiamy na przynajmniej kilka godzin aby smaki się dobrze wymieszały. Ja podałam z kładzionymi kluseczkami.

Kategorie przepisów