Czeski gulasz piwny
Kolejne wspólne gotowanie wypadło piątkowo-sobotnie. Gulasz wg przepisu od Prezydentowej gotowałyśmy w piątek a jadłyśmy w sobotę, po przegryzieniu się smaków. Wspólnie gotowały: Kasia, Iza, Basia, Asia, Kasia i ja.
Czeski gulasz piwny
Czeski gulasz piwny
- 700 g łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2 kromki chleba razowego
- 3 marchewki
- 1/2 butelki jasnego piwa (u mnie czeski Kozel svetly), dałam troszkę więcej
- 3 łyżki masła ghee
- 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
- przyprawy mielone: sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku,
- przyprawy w całości: ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz w kulkach - czerwony (9 ziarenek), 2 listki laurowe (ja dałam 1 świeży, bo mi na oknie rośnie)