Czeski chleb mieszany
Ostatnio wypatrzyłam u Ewy kolejny chlebek do wypróbowania. Nie ma przy nim zbyt dużo roboty, potrzeba tylko trochę cierpliwości ;) Wystarczy zmiksować składniki i czekać, aż ciasto wyrośnie - a potem upiec :)
przepis Mirabbelki znalazłam u Ewy
Składniki :
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g letniej wody [dałam trochę więcej]
- 400 g mąki pszennej chlebowej [u mnie typ 650]
- 100 g mąki żytniej jasnej [u mnie typ 720 - pytlowa]
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i mikserem (końcówki haki) wyrobić ciasto - powinno być luźne i lepiące. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.2 godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, przełożyć do keksówki o wymiarach 35x11 [u mnie 36x12] wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości [u mnie rosło 2 godziny].
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 235°C i piec przez ok.40-45 minut (postukany od spodu chleb powinien wydawać głuchy odgłos].
Upieczony chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
* wybaczcie jakość zdjęcia, ale było robione rano, komórką, przy kiepskim świetle