Czernina z kaczki
Dla niektórych z Was będzie to kontrowersyjny przepis, ale dla mnie nie. Czernina z kaczki jedzona na słodko to u mnie standard, wszyscy domownicy ją lubią. Myślę, że lubię czerninę, ponieważ jest ona wspomnieniem mojego dzieciństwa. To wspomnienie obiadów niedzielnych u mojej babci, która serwowała kaczkę nadziewaną siekanym i czerninę, zachęcam do spróbowania. Jeśli nie zasmakuje Wam na słodko, spróbujcie na słono, pozdrawiam :-)
Składniki:
- skrzydło i szyjka z kaczki
- podroby z kaczki: serca i żołądki (tak po 20 dag z każdego)
- łapki z kaczki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 2-3 goździki
- kawałek laski cynamonu
- 2-3 łyżki octu,
- 1-2 łyżki cukru
- 1 szklanka mrożonej krwi kaczej - (250 ml)
- 2 łyżki mąki
- sól
- paczka makaronu najlepiej typu łazanki
- kompot z wiśni
- kompot z gruszek
- kompot ze śliwek
- kompot z jabłek
Skrzydełko, szyjkę, łapki (ilość według uznania - czernina musi mieć smak kaczki) i podroby zagotować w 3 litrach wody. Zebrać pianę powstałą podczas gotowania rosołu w czasie pierwszych 15 minut. Dodać sól (około 1,5 łyżki), cebulę, por, przyprawy, zmniejszyć gaz i gotować około 25 minut. Następnie wrzucić marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości 1,5 godziny na małym ogniu.
W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z rosołu. Krew rozmrozić i natychmiast zmieszać z octem (jeżeli kupicie krew kaczą w sklepie drobiarskim to ona jest już zmieszana z octem, więc drugi raz nie dodawajcie octu). Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Do krwi wlać nabierkę rosołu, rozrobić we krwi, dolać do reszty rosołu (ja wlewam krew przez sitko), wymieszać i zagotować, spróbować.
Na koniec doprawić zupę cukrem i przełożyć do niej z powrotem mięso i podroby. Na talerze wyłożyć ugotowany makaron, mięso lub podroby, owoce z kompotu (ilość według uznania), sok z kompotów, zalać czerniną, gotowe! Zamiast kompotu można dodać suszone owoce, polecam!
Smacznego!