Czekoladowy warkocz

Czekoladowy warkocz

Zdjęcie - Czekoladowy warkocz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka drożdżowa mocno czekoladowa wilgotna od czekolady - jak dla mnie to ideał. Choć wbrew pozorom jest mało słodka, zdecydowanie dla smakoszów gorzkiej czekolady. Jeżeli podajecie dzieciom to przyda się ją dosłodzić np dżemem malinowym - najlepiej takim z domowej spiżarni. Moja babka się troszkę spiekła ale i tak była pyszna lekko chrupiąca z wierzchu a wilgotna w środku hm ale lepszy taki ,,piekarnik,, niż wcale więc nie ma co narzekać tylko zjadać ;-) Polecam

Na foremkę keksową:

  • 125 ml maślanki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko ( 60 g )
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g ciemnego prawdziwego kakao w proszku
  • 180 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady typu nutella
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70 % kakao lub mlecznej

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

Maślankę utrzeć z drożdżami i cukrem, następnie roztopić masło i przestudzić - dodać do maślanki wraz z jajkiem wymieszać do połączenia. Odważyć potrzebną ilość mąki i kakao - wymieszać dodać do pozostałych składników - zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Aby ręce się nie kleiły do ciasto posmarować je oliwą. Przełożyć do miseczki przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować je i przerobić jeszcze raz, i znowu zostawić do ponownego wyrośnięcia.

W Międzyczasie rozpuścić czekoladę typu nutella i odstawić. Czekoladę w tabliczce zetrzeć na tarce ( tak jak np szatkuje się kapustę) odstawić.

Rozgrzać piekarnik do 180 C góra dół.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy na ok 35x30 cm podsypując mąką aby się nie kleiło. Rozprowadzić przestudzoną czekoladę na nią posypać tartą ( jeżeli wolicie bardziej słodkie dodać mleczną ). Ciasto zwinąć jak na roladę zlepić końce i lekko je podwinąć do spodu, lekko spłaszczyć i przeciąć ostrym nożem wzdłuż prawie do końca i przekładać na zmianę jak warkocz. Przełożyć do wysmarowanej keksówki i zostawić aby trochę jeszcze podrosło. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut aż się zrumieni , wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego 

 

Zdjęcie - Czekoladowy warkocz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy warkocz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy warkocz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy warkocz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny

Kategorie przepisów