Czekoladowy pudding z tapioki z wiśniami
Czekolada i wiśnie to doskonałe połączenie smakowe, które zawsze się sprawdza. Dlatego na pożegnanie akcji „W wiśniowym sadzie” przygotowałam czekoladowy pudding z tapioki, którego delikatna konsystencja i smak doskonale kontrastują z kwaśnymi wiśniami. Jest to świetna propozycja zarówno na śniadanie, jak i na deser :)
CZEKOLADOWY PUDDING Z TAPIOKI Z WIŚNIAMI
(2 porcje)
2/3 szklanki tapioki,
2 szklanki mleka,
3 łyżeczki cukru,
6 kostek gorzkiej czekolady,
2 garście wydrylowanych wiśni
Wieczorem poprzedniego dnia tapiokę zalać mlekiem i zostawić na noc w lodówce. Rano podgrzać i gotować 5-7 minut, cały czas mieszając, aż ziarenka będą miękkie. Dodać cukier do smaku oraz czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Jeśli pudding jest zbyt gęsty, dolać nieco wody, tak, aby miał konsystencję budyniu. Przelać do miseczek lub pucharków, na wierzchu ułożyć wiśnie.
Podawać na ciepło lub na zimno.