Czekoladowy chleb na zakwasie
Czekoladowy chlebek upiekłam po raz drugi i za każdym razem smakuje wyśmienicie :-) Tym razem z okazji Światowego dnia pieczenia chleba a znalazłam go U Ani. Chrupiący i mięciutki polecam.
Dzień przed pieczeniem
zaczyn :
- 28 g zakwasu
- 32 g mąki chlebowej (1/4 szklanki)
- 18 g wody temperatura pokojowa
Wszystkie składniki przełożyć do miski i połączyć - mieszaninę przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 8 godzin. (najlepiej na noc)
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (393g)
- 1 i 1/8 wody (248g)
- 4 łyżki miodu (71g)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki kakao (25g)
- 1/4 łyżeczki drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 78 g chipsów czekoladowych lub siekanej czekolady
Wszystkie składniki oprócz czekolady umieścić w misce i zagnieść ciasto. - wyrabiać ok 10 minut, dodać kawałki czekolady.
Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką - zostawić do wyrośnięcia. ( powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazować, można podzielić ciasto na dwie części jeżeli chcemy otrzymać dwa mniejsze chlebki. Ciasto formuję w kulę i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
Po tym czasie uformować chlebki i przełożyć do koszyka wyłożonego ściereczką i oproszonej mąką do wyrastania chleba. Odstawić do wyrastania na ok 2 godziny..
Piekarnik nagrzać do temp 205 C. Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą włożyć kamień do pieczenia i zostawić aby się troszkę ogrzał następnie zsunąć chleb i piec ok 40 minut.
Chleb wyjąć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
Smacznego