Czekoladowiec na czerwonym winie
Wczoraj był wypiek dla dzieci, a dziś - dla mamy. Czekolada i czerwone wino raczej rzadko chodzą w parze, a w tym cieście okazuje się, że pasują do siebie całkiem nieźle. Ciasto ma niespotykany smak, jest lekkie i puszyste jak chmurka. Pasuje do bitej śmietany lub lodów.
Składniki:
25 dag mąki
20 dag masła
20 dag cukru (ja dałam mniej)
4 jajka
1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana drobno lub starta na tarce
125 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Oddziel żółka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem, połącz z cynamonem i posiekaną czekoladą. Do masy maślanej dodawaj mąkę i wino na przemian, cały czas miksując. Na końcu otrzymaną masę delikatnie połącz z pianą z białek (pianę dodaj do masy, a nie odwrotnie) i wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do blachy, piecz 50 minut w 180 stopniach.