Czekoladowiec
Jakiś czas temu piekłam czekoladowiec na czerwonym winie, a tym razem postanowiłam wypróbować inny przepis. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, dość słodkie - myślę, że można to zmienić, dodając np. więcej gorzkiej czekolady zamiast mlecznej. Poza tym jest to przepis raczej na malutką blachę lub tortownicę, ja użyłam średniej prostokątnej blachy i moje ciasto ma tylko 3 cm wysokości. Jest jednak bardzo pyszne i utrzymuje świeżość nawet do 5 dni, więc warto się pokusić o wypróbowanie tego przepisu.
Składniki:
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
1/4 kostki masła
aromat waniliowy
(opcjonalnie) posiekane orzechy włoskie
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem, odstaw do przestygnięcia. Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Dodaj do masy jajecznej czekoladę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Jeżeli dodajesz też orzechy, wymieszaj je z ciastem na końcu. Piecz ciasto przez około 45 minut w 150 stopniach.