Czekoladowe wspomnienia z Sopotu


Zdjęcie - Czekoladowe wspomnienia z Sopotu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tegoroczna zima, bardziej niż te poprzednie, skłania do snucia wspomnień związanych z minionym, przecudownie upalnym sierpniem. W pewien sobotni wieczór pojechaliśmy do Sopotu zobaczyć dobiegającą końca przebudowę centrum przy molo i Monte Cassino. Stojąc przodem do molo, przemianie uległa lewa strona popularnego deptaka, a prawa - mam nadzieję - niedługo jej dorówna. Architekci mają swoje, fachowe zdanie na temat nowego wyglądu centrum Sopotu, ale ja uważam, że teren przy molo wygląda przepięknie! Wszystkie budynki ze sobą współgrają, nawiązują wyglądem do istniejących, zabytkowych domów starego Sopotu. Utrzymane są w jasnej tonacji kolorystycznej, co bardzo lubię w nadmorskich miejscowościach. Przechadzając się „monciakiem” nie sposób oprzeć się wrażeniu, że jesteśmy w kurorcie. Tutaj widać część przy plaży, ale „na żywo” wygląda sto razy lepiej:) Centrum przy molo obfituje w kawiarnie i restauracje - odwiedziliśmy Sopot dosłownie kilka dni po otwarciu i wszystko było nowiutkie. Nie wiedzieliśmy którą knajpkę wybrać. Wybór w końcu padł na kawiarnię Mont Blanc, gdzie piliśmy wspaniałą białą czekoladę kokosową oraz całkiem niezłe capuccino. Do tego dostaliśmy belgijskie czekoladki. Cudo!
Czekolada, to coś, czego właśnie teraz najbardziej potrzebuję. Zapraszam więc na ciasto z kremem waniliowym i czekoladą.

Zdjęcie - Czekoladowe wspomnienia z Sopotu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spód uszlachetniony jest dodatkiem białej czekolady. Całość, trochę w stylu Boston Cream Pie, wyszła pyszna! Krem zrobiłam według Stephanie Jaworski z Joy of Baking. Bardzo lubię jej przepisy:) Biszkopt przygotowałam wg Asi z Kwestii Smaku, z przepisu na tort gruszkowy (który z resztą też robiłam i był obłędny!!!).

Zdjęcie - Czekoladowe wspomnienia z Sopotu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik z kremem waniliowym i czekoladą
Tortownica ø 25 cm

Biszkopt
75 g białej czekolady
3 jajka, w temperaturze pokojowej
75 g bardzo drobnego cukru lub cukru pudru
105 g (niepełna szklanka) mąki pszennej, tortowej


Masa - custard
0,25 szkl cukru
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
3 łyzki mąki kukurydzianej
1,25 szkl mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru

Biszkopt
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Piekarnik nagrzać do 180 C. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Formę wysmarować masłem. Mikserem ubijać jajka z cukrem przez około 10 minut, aż masa będzie gęsta, puszysta i biała (początkowo można ubijać na parze). Mąkę przesiać. Jeszcze raz przesiać połowę mąki bezpośrednio do ubitej masy, delikatnie wymieszać szpatułką (starając się nie zmniejszać objętości i puszystości piany), następnie przesiać resztę mąki i równie delikatnie wymieszać. Kilkoma ruchami łyżki połączyć z roztopioną i ostudzoną czekoladą. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i piec przez około 20 - 22 minuty, aż wierzch się zarumieni.

Masa
Żółtka ubić rózgą. W garnku z grubym dnem zagotować mleko z cukrem i mąką. Gotować na małym ogniu 5 min. cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Część gęstej, gorącej masy wlać do żółtek, aby je ogrzać i szybko wymieszać rózgą. Masę z żółtkami z powrotem wlać do garnka i gotować mieszając około 3 min. Zdjąć z ognia i wymieszać z wanilią. Jeśli porobiły się grudki - przelać przez sitko. Wystudzić. Zimną masą pokryć biszkopt i włożyć do lodówki na około 1 godz.

Polewa czekoladowa
W garnku z grubym dnem podgrzać śmietanę. Do gorącej śmietany wrzucić pokrojoną na kostki czekoladę, miód i cukier. Wymieszać, rozpuścić i gotować mieszając 2-3 min. Gorącą masę wylać na krem waniliowy.
Ciasto włożyć na noc do lodówki i jeść następnego dnia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy