Czekoladowe pots de crème

Czekoladowe pots de crème
Pot de crème to rodzaj francuskiego deseru podawanego w kokilkach. Najczęściej występuje w wersji waniliowej lub czekoladowej. Ponieważ trwa właśnie Czekoladowy Weekend, przygotowałam pots de crème czekoladowe, według przepisu znalezionego w „Złotej księdze czekolady”. To pyszny i lekki deser o konsystencji musu. Mmm... po prostu niebo :)

Zdjęcie - Czekoladowe pots de crème - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CZEKOLADOWE POTS DE CREME
(na 6 porcji)
250ml mleka,
250ml śmietanki 36%,
60g grubo pokrojonej mlecznej czekolady,
60g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady,
5 żółtek z dużych jajek,
70g cukru,
¼ łyżeczki soli,
2 łyżeczki esencji waniliowej
+ dodatkowo bita śmietana oraz wiórki lub ruloniki czekoladowe*

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać obydwa rodzaje czekolady i podgrzewać na średnim ogniu. Tuż przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i wymieszać zawartość, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
W średniej misce wymieszać żółtka jaj z cukrem i solą. Podczas mieszania dodać trochę mieszanki mleczno-czekoladowej z rondla. Kiedy dobrze się rozprowadzi, dodać stopniowo całą zawartość rondla i starannie wymieszać. Na koniec dodać esencję waniliową i, po wymieszaniu przecedzić miksturę przez sitko. Wlać do żaroodpornych kokilek po ok. 125ml masy i ułożyć je w brytfance. Do brytfanki wlać gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy jej boków. Piec ok. 35 minut, aż masa stężeje, następnie wyjąć kokilki z formy i odstawić do ostygnięcia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, przykryć je i wstawić przynajmniej na 4 godziny lub na całą noc do lodówki.
Podawać z bitą śmietaną i czekoladowymi wiórkami.


* instrukcję, jak zrobić czekoladowe ruloniki można znaleźć np. tutaj

Zdjęcie - Czekoladowe pots de crème - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Czekoladowe pots de crème - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe pots de crème - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów