Czekoladowe muffiny z piankami
W tym roku do koszyczka wielkanocnego pieczemy małe babeczki muffiny które uwielbiają dzieci nie tylko podczas świąt, są czekoladowe z piankami które się topią podczas pieczenia i nadają lekkiej wilgoci dzięki temu muffiny nie są zbyt suche. Polecam
120 g masła (roztopić)
2 jajka (110g w skorupkach)
30 g ciemnego kakao
200 g jogurtu greckiego
170 g maki pszennej
ok 150 -200 g pianek marshmallow
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z kakao ,proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło roztopić z cukrem odstawić aby lekko przestygło. Do miski przełożyć jogurt naturalny,wbić całe jajka - wymieszać. Następnie dodać przestudzony tłuszcz oraz mąkę wymieszaną z suchymi składnikami.Na koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki pianki marshmallow i wymieszać aby ciasto je pokryło.
Formę do muffiny wyłożyć papilotkami i wylać do każdej z nich ciasto do ok 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 180 C wystudzić .
Smacznego
przepis własny