Czekoladowe muffiny z gruszkami
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcia tych czekoladowych muffinek z gruszkami, to postanowiłam, że koniecznie muszę je upiec. Od jakiegoś czasu chodziły za mną, więc kiedy przyjechali moi Rodzice, to uznałam, że dobrze będzie ich ugościć takim rarytasem. Przepis pochodzi z tej strony , a muffiny są rewelacyjne. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, oblane słodkim czekoladowym syropem (oryginalny przepis podaje dodanie mniejszej ilości cukru do syropu, jednak w czasie przygotowywanie tegoż syropu, gadałam przez telefon i przedobrzyłam, ale nikt nie narzekał;) ) no i gruszka w środku nie dość, że pięknie wygląda, to łagodzi smak czekolady i nadaje muffinkom wilgoci. Myślę, że dobre byłyby również z keksem bitej śmietany :) Niestety do wykonania tego przepisu trzeba zaopatrzyć się w formę na duże muffiny, takie o pojemności gniazd około 150 ml.Przygotowanie tych muffinek należy zacząć od gruszek. Muszą to być małe gruszki, aby zmieściły się w foremkach. Umyj 5 gruszek, obierz ze skóry i od spodu wydrąż gniazda nasienne zostawiając ogonek u góry. Użyłam nożyka do używania gniazd nasiennych z jabłek, wsunęłam go do połowy gruszki a następnie, wąskim, ostrym nożem wycięłam gniazda. Tak przygotowane gruszki odłóż na bok.
Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem. Rozgrzej piekarnik do 200C.
Składniki na syrop:
- 380 ml wody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 160g cukru (oryginalny przepis podaje 80g)
- 2 łyżki kakao
Składniki na ciasto:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła lub margaryny
- 95g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g cukru
- 1 jajko
- 15g kakao
Przed podaniem oblej delikatnie lub nie, wszystko zależy od upodobań, przygotowanym wcześniej sosem czekoladowym. Uwaga, sos wsiąka w muffiny i babeczki mogą się rozpaćkać. Chociaż tutaj znowu wszystko zależy od upodobań. Smacznego :)
Wydrukuj przepis