Czekoladowe makaroniki (macarons)
Makaroniki - pewnie wielu z was o nich słyszało, czyli dwa migdałowe beziki, chrupiące na wierzchu a w środku mięciutkie, przełożone kremem. Ostatnio stały się bardzo popularne. Nie będę was oszukiwać, że niby są proste, szybkie i nie sprawiają problemów. Są one bardzo "kapryśne", ponieważ czasami pękają, czasami są twarde i ogólnie trzeba mieć wprawę. Mi dopiero za trzecią próbą wyszły idealne, chociaż i dzisiaj zdarza mi się je zepsuć. Szczególnie podczas ostatnich minut trzeba na nie bardzo uważać. Jedna minuta za długo w piekarniku i już nie będą miękkie w środku, ale spokojnie wszystki pop prostu wymaga wprawy :-) Dzisiaj przedstawiam makaroniki czekoladowe przełożone chocolate ganache. Opłaca się włożyć dosyć sporo pracy, ponieważ ich smak jest OBŁĘDNY!! :-) Są to moje ulubione ciasteczka czy jak to tam nazwać. Gdybym miała dużo wolnego czasu, piekłabym je codziennie :-) Zachęcam was do zrobienia. :-) Makaroniki robiłam z przyjaciółką Anią <3 Polecam wam pieczenie z przyjaciółmi, naprawdę podwójna przyjemność :-)
Składniki na 2 blachy pojedynczych makaroników:
1 szklanka cukru pudru, 3/4 szklanki zmielonych migdałów bez skórki (almond flour), 2 białka, 2 łyżki kakao, 4 łyżki drobnego cukru,
Wykonanie:
Przesiej cukier puder, migdały i kakao do dużej miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubić a następnie kiedy białka będą stawały się sztywniejsze dodawać bardzo powoli cukier. Ubijać, aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca. Białka stopniowo dodać do suchych składników i bardzo delikatnie wymieszać najlepiej silikonową szpatułką. Masy nie wolno wymieszać za bardzo, ale także nie można za mało. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą dużą tylką (ja użyłam tylki nr 12). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe makaroniki o śr. 2-4cm. Blachę odstawić na pół godziny, aż na powierzchni makaroników zrobi się cienka skorupka. Po 30 minutach wstawić makaroniki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celcjusza. Piec ok. 11-13 minut.* Po upieczeniu zostawić makaroniki na blaszce na ok. 10 minut do ostygnięcia. Delikatnie zdjąć makaroniki z papieru do pieczenia.
* Czas pieczenia zależy od piekarnika. Polecam po 11 minutach pieczenia delikatnie spróbować odczepić makaronik od papieru. Jeśli da się go odczepić od papieru to należy skończyć już pieczenie. Jeśli na papierze zostaje nam środek makaronika to znaczy że jeszcze musimy piec 1-2 minuty.
Składniki na chocolate ganache (porcja na przełożenie makaroników):
- 50g. gorzkiej czekolady
- 50ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru (nie koniecznie)
Wykonanie:
Czekoladę posiekać na małe kawałki. Śmietankę podgrzać w rondelku, aż zacznie się gotować. Smietankę wlać do miski z czekoladą. Wszystko mieszać, aż cała czekolada się rozpuści. Następnie stopniowo dodawać cukier tak, aby nie powstały grudki. Ganache będzie płynny, aby uzyskać konsystencję do łączenia makaroników trzeba schłodzić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Masą przekładać makaroniki. Przechowywać je w lodówce.
To samo zdjęcie w sepii:
Źródło przepisu - LovelyLadyCakes