Czekoladowe ciasto z gruszkami
Szukając szybkiego przepisu z użyciem gruszek znalazłam ten przepis, który od razu mi się spodobał z kilku powodów. Po pierwsze ciasto wyglądało bardzo smacznie i naprawdę takie było :-) Chciałam je upiec także dlatego, że jest bardzo proste i nie potrzebujemy nawet miksera. Jest idealnym rozwiązaniem dla weganów, gdyż nie używamy jajek ani masła. Ciasto bardzo polecam, jak dobrze wiecie gruszka i czekolada to idealne połączenie!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki jasnego winnego octu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 gruszki (można użyć innych owoców, autor poleca ananasa z puszki)
Wykonanie:
Piekarnik włączyć i nastawić na 180 stopni Celsjusza. Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne i pokroić z kostkę, W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. W drugiej połączyć gorącą wodę z kawą, ekstraktem, ocet i olejem. Połączyć zawartość obu misek łyżką, aż do dokładnego połączenia się obu składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o śr. ok. 24-26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na wierzch gruszki i formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-60 minut, w zależności od rozmiaru tortownicy, aż do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostygniecia, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu - kingaparuzel.pl