Czekoladowe ciasto z gruszką
Z wizyty u siostry wróciłam z tabliczką gorzkiej czekolady, która zapewne leżała u niej od Świąt. Nie myśląc za wiele postanowiłam przerobić ją na ciasto, bo czekolady gorzkiej po prostu nie jadam.
Składniki (śr. 18cm): 100g gorzkiej czekolady, 60g masła, 2 jajka, 60g brązowego cukru, duża gruszka, szczypta soli
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem i pozostawiamy do przestygnięcia. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem. Do masy z żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy piane z białek i delikatnie wszystko razem mieszamy.
Obieramy gruszkę, pozbawiamy gniazda i górnej, chudszej części, kroimy na 8 cząstek, każdą cząstkę kilkakrotnie nacinamy.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, i wtykamy w nią pokrojoną gruszkę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.40 minut.