Czekoladowe ciasto z cukinią
Kto lubi wilgotne, a zarazem delikatne ciasta czekoladowe, nie będzie zawiedziony tym przepisem. Ciasto z gatunku łatwych, robione metodą muffinkową. Potrzebne są dwie miski i łyżka. Mikser jest absolutnie zbędny, wręcz go odradzam ;) Wprowadzenie zbyt dużej ilości powietrza do masy spowoduje, że po upieczeniu otrzymamy zbity dysk, który nie ma nic wspólnego z delikatną strukturą tego ciasta. Przepis jaki posłużył mi za bazę, to receptura na cukiniowe muffinki z Cake Bible autorstwa Rose Levy Beranbaum. Jej muffinki, to tylko szkic, na podstawie którego powstało to ciasto odejmując i dodając to i owo. Tu nie ma orzechów, rodzynek i przypraw korzennych. Jest za to kakao, którego z kolei nie dodała Rose :). Polecam! Szczególnie teraz, kiedy sezon na cukinie w ogrodach wciąż trwa, lecz z powodu coraz chłodniejszych nocy, niedługo się skończy. U nas na działce zerwałam dzisiaj 4 sztuki. Zostało jeszcze kilka malutkich, mam nadzieję, że zdążą urosnąć do 20 cm. Takie właśnie zrywam. Takie lubimy najbardziej.
Czekoladowe ciasto z cukinią tortownica 23 cm
1 i 1/4 szkl. mąki
1/4 szkl. kakao do wypieków (używam niezmiennie od lat kakao z wiatraczkiem;)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka w temp. pokojowej
1 cukinia dł. 20 cm
3/4 szkl. cukru
0,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
0,5 szkl. oleju (używam rzepakowy)
Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką.
Mąkę, kakao, proszek, sodę i sól wymieszać w misce. Do drugiej miski zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach (nie obierać jej ze skórki i nie usuwać pestek). Do startej cukinii dodać olej, jajka, cukier i ekstrakt migdałowy. Wszystko dobrze wymieszać łyżką lub rózgą/trzepaczką. Suche składniki z pierwszej miski wsypać do mokrych z drugiej miski i wymieszać łyżką lub rózgą/trzepaczką tylko do połączenia się składników.
Powstałą masę wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut. Wyjąć i zostawić w formie na 10 minut, a następnie ciasto wyjąć z tortownicy i wystudzić na metalowej kratce.