Czekoladowe ciasto z białek

Ostatnio miałam nieustającą ochotę na zdrowy kogel mogel z ksylitolem, czego efektem była znaczna nadwyżka białek w lodówce :-) Postanowiłam więc zrobić niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie białek, z rozsądną ilością gorzkiej czekolady i mielonymi migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowe ciasto z białek

(tortownica o śr. 22 cm)

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej
  • 6 białek z jaj kurzych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru lub 130 g ksylitolu
  • 25 g mąki
  • 45 g zmielonych migdałów

Przygotowanie:

  1. Natłuść i obsyp mąką tortownicę o średnicy 22 cm.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, chociaż ja wolę włożyć ją na 30 – 40 s do mikrofalówki (szybciej i mniej mycia :))
  3. W pojemniku miksera zacznij ubijać białka i jak zaczną się pienić dodaj proszek do pieczenia. Gdy białka będą już prawie całkowicie ubite dodawaj porcjami cukier i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż piana będzie całkowicie sztywna a cukier rozpuszczony.
  4. Wmieszaj do białek rozpuszczoną czekoladę, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę i migdały.
  5. Przełóż masę do przygotowanej tortownicy (ja miałam wersję z kominem) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez około 40 minut, lub do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie.
  7. Podawaj z lodami, owocami lub jak ja jeżynami.

Smacznego!

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chocolate egg white cake

(22 cm baking pan)

Ingredients:

  • 150 g dark chocolate, chopped
  • 6 egg whites
  • ½ tsp cream of tartar
  • 150 g sugar or 130 g xylitol
  • 25 g flour
  • 45 g almond meal

Preparation:

  1. Prepare a 22 cm round pan: sprinkle it with baking spray or grease with butter and sprinkle with flour.
  2. Melt the chocolate in water bath or microwave for 30-40 s.
  3. Whip egg whites until foamy, add cream of tartar and keep beating to soft peaks, then add sugar in 3-4 portions and beat for about 5 minutes, until they are stiff, glossy and the sugar is dissolved.
  4. Add chocolate to the egg whites, mix delicately with a spatula, next add flour and almond meal, mix until incorporated.
  5. Pour the batter into the pan and bake in pre-heated oven in 180 oC for about 40 minutes, until toothpick comes out clean.
  6. Let the cake cool in half-open oven, don’t worry if it collapses a bit, that’s normal.
  7. Serve with good ice cream and some fruit, especially berries or cherries.

Enjoy!

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy