Czekoladowe ciasto prince polo

Nowa odsłona popularnego ciasta prince polo w wersji czekoladowej. Spód brownie, krem czekoladowy i do tego na wierzch warstwa wafelkowa. Przepyszne, intensywne i mocno czekoladowe ciasto.

Czekoladowe ciasto prince polo na ciężkim, wilgotnym i ceglastym spodzie brownie. Do tego leciutki i słodki krem na bazie kremówki i kremu czekoladowego np. nutella.

Na wierzchu układamy leciutką beze z wafelkami, orzechami i wiórkami. Chrupiącą, słodziutka i do tego rewelacyjna smakowo warstwa.

Deser na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają słodkie desery z czekoladą. Doskonale pasuje w jesienny i zimowy czas.

TUTAJ znajdziesz klasyczny przepis na ciasto prince polo.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto prince polo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CZEKOLADOWE CIASTO PRINCE POLO

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WAFELKOWĄ:

  • 4 białka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g posiekanych wafelków np. prince polo
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej, oprócz gorącej wody. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem. Następnie dodajemy cukier, sól, olej, śmietanę i mieszamy. Na koniec wlewamy gorącą wodę i mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęstą i lśniąca masa. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i pieczemy przez około 30 min, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy jeszcze przez 15 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy po łyżce krem czekolady i na koniec powoli wlewamy żelatynę. Gotowy krem wykładamy na czekoladowy spód i przykrywamy warstwą wafelkową. Wkładamy na około 2 godz. do lodówki i podajemy. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto prince polo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto prince polo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto prince polo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto prince polo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort chałwowy

Tort chałwowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Mleczna kanapka
3

Mleczna kanapka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto z rurkami bez pieczenia
5

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Porzeczkowiec dla kochanych mam  :)

Porzeczkowiec dla kochanych ma…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Blok czekoladowy z ciasteczkami
1

Blok czekoladowy z ciasteczkam…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ciasto salceson
3

Ciasto salceson

ilovebake ilovebake
I Love Bake