Czekoladowe ciasto-muss z korzenną nutą
Na poprawę humoru, na jesienną chandrę, na deszcz za oknem i smutne mruczenie kota najlepsza jest czekolada.A ciasto czekoladowe będące musem jest jeszcze lepsze.Niezwykle łatwe w przygotowaniu i szybkie, składające się tylko z 4 składników i przypraw. Bogate w smaku i zaskakujące konsystencją. Niespodziewanie znikające z talerza.Idealne ciasto czekoladocholika:)
Czekoladowe ciasto-muss z korzenną nutą*:
Czekoladę rozpuszczam razem z masłem w kąpieli wodnej.Jajka ubijam (ok 8 min) z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodaję, stale miksując, przyprawy i roztopioną masę czekoladowo-maślaną.Gotową masę przelewam do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód, boków niczym nie smaruję). Piekę w 180 st. ok 22-25 min.Upieczone ciasto studzę w formie na kratce kuchennej.Podaję oprószone ciemnym kakao.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Rachel Allen pt 'Easy Meals'.** Korzenne przyprawy dodałam od siebie.
Czekoladowe ciasto-muss z korzenną nutą*:
- 300 g gorzkiej czekolady, połamanej na kosteczki
- 150 g masła, pokrojonego w kostkę
- 5 jajek
- 50 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika + 1 płaska łyżeczka cynamonu*
- 1 łyżka ciemnego kakao
Czekoladę rozpuszczam razem z masłem w kąpieli wodnej.Jajka ubijam (ok 8 min) z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodaję, stale miksując, przyprawy i roztopioną masę czekoladowo-maślaną.Gotową masę przelewam do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód, boków niczym nie smaruję). Piekę w 180 st. ok 22-25 min.Upieczone ciasto studzę w formie na kratce kuchennej.Podaję oprószone ciemnym kakao.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Rachel Allen pt 'Easy Meals'.** Korzenne przyprawy dodałam od siebie.