Czekoladowe ciasto bez mąki

Czekoladowe ciasto bez mąki


Zdjęcie - Czekoladowe ciasto bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem przepis na najlepszee, naprawdę najlepsze ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam. Lepsze drugiego dnia ponieważ pierwszego prosto po upieczeniu jest trochę za bardzo kleiste. Na wierzchu ma chrupiącą skorupkę, a wśrodku jest miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach. Przepis jest bardzo prosty i naprawdę musicie spróbować to ciasto! :-) Idealne dla czekocholików (takich jak ja) :-) Próbowałam już wcześniej robić wilgotne ciasto czekoladowe, a dokładnie brownie, ale wyszło za gorzkie i jedynie z bitą śmietaną było dobre. To ciasto jest słodkie, ale czuć też gorzkawy smak czekolady. Jest także sycące więc więcej niż jeden kawałek nie da się zjeść, ale to lepiej bo zostanie na dłużej. Bardzo zachęcam do zrobienia. :-)




Składniki na ciasto o śr. 21cm:

  • 200g. gorzkiej czekolady (min 70%)
  • 200g. masła
  • 4 duże jaja oddzielone
  • 220g. brązowy cukier
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Tortownicę o śr. 21cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw rozpuszczamy masło z czekoladą połamaną na małe kawałki w rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy żółtka z połową cukru, aż masa będzie jasna i składniki się połączą. Następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową do masy żółtkowej i miksujemy aż składniki się połączą. W oddzielnej czystej misce ubijamy białka z drugą połową cukru, aż białka będą sztywne i błyszczące. Następnie białka dodajemy do masy czekoladowo-żółtkowej i delikatnie mieszamy masę tak, aby nie "złamać" struktury białek. Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy 40 minut, aż na wierzchu zrobi się pęknięta skorupka. Ciasto wyjęciu z piekarnika będzie wysokie i bardzo wyrośnięte, ale po chwili opadnie i nie przejmujcie się bo tak ma być :-) Ciasto ma być bardzo płaskie. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem, przesiewając przez sitko.
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Źródło przepisu - "Primrose Bakery Book" - Martha Swift & Lisa Thomas

Kategorie przepisów