Czekoladowe ciasteczka brownie
Dziś coś dla miłośników czekolady i bardzo słodkich ciastek: czekoladowe ciasteczka brownie :) Oryginalny przepis na ciasteczka markizy z kremem z masła orzechowego znajdziecie tutaj. Podobnie jak w przepisie na ciasto brownie bazą jest gorzka czekolada, ja wolę chyba nieco mniej słodkie ciasteczka, dlatego moim faworytem dalej zostaje przepis na proste ciasteczka czekoladowe, mój mąż był jednak absolutnie zachwycony dzisiejszymi :) Wypróbujcie sami i zdecydujcie co jest Waszym numerem 1.
Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek o średnicy około 7 cm każde.
Składniki:
100 g czekolady
50 g dropsów czekoladowych lub czekolady pokrojonej na małe kawałki
20 g masła
1 jajko
70 g cukru
20 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i odstawiamy do przestudzenia.
Jajko ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.
Do piany wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drucianą trzepaczką.
Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i dropsy czekoladowe.
Delikatnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy całość na 10 minut.
Po 10 minutach masa lekko stężeje. Nakładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – 1 łyżka na jedno ciasteczko, pamiętamy o zostawieniu odstępów, bo ciastka urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy na blaszce jeszcze przez przynajmniej 15 minut, żeby ostygły.
Jeśli chcecie dać je komuś na prezent (kto nie ucieszyłby się z takiego prezentu? ;) ) do zapakowania wystarczy wstążka i kawałek tekturki.
Smacznego!
ciastkożercy.pl