Czekoladowe ciasteczka brownie

Czekoladowe ciasteczka brownie

Dziś coś dla miłośników czekolady i bardzo słodkich ciastek: czekoladowe ciasteczka brownie :) Oryginalny przepis na ciasteczka markizy z kremem z masła orzechowego znajdziecie tutaj. Podobnie jak w przepisie na ciasto brownie bazą jest gorzka czekolada, ja wolę chyba nieco mniej słodkie ciasteczka, dlatego moim faworytem dalej zostaje przepis na proste ciasteczka czekoladowe, mój mąż był jednak absolutnie zachwycony dzisiejszymi :) Wypróbujcie sami i zdecydujcie co jest Waszym numerem 1.

Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek o średnicy około 7 cm każde.

Składniki:

100 g czekolady
50 g dropsów czekoladowych lub czekolady pokrojonej na małe kawałki
20 g masła
1 jajko
70 g cukru
20 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i odstawiamy do przestudzenia.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajko ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do piany wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drucianą trzepaczką.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i dropsy czekoladowe.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy całość na 10 minut.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po 10 minutach masa lekko stężeje. Nakładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – 1 łyżka na jedno ciasteczko, pamiętamy o zostawieniu odstępów, bo ciastka urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy na blaszce jeszcze przez przynajmniej 15 minut, żeby ostygły.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli chcecie dać je komuś na prezent (kto nie ucieszyłby się z takiego prezentu? ;) ) do zapakowania wystarczy wstążka i kawałek tekturki.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Kategorie przepisów