Czekoladowe babeczki z dodatkami
Hej ! Macie ochotę na czekoladowe babeczki z dowolnymi dodatkami ? Ten przepis na ciasto jest świetną bazą, na górę można wsypać cokolwiek się ma pod ręką i będzie smacznie i ciekawie. Polecam.
Składniki na 12 - 14 muffinek:
Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych okach i wrzuć do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Odstaw na bok. Do innego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Mieszaj ręcznie bądź mikserem aż dobrze się połączą, a masa będzie jasnożółta i kremowa. Dodaj do tej masy maślankę i olej i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do miski z suchymi. Wymieszaj całość tylko do połączenia składników. Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do połowy wysokości. Na wierzch nasyp dowolnych dodatków. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 - 14 muffinek:
- 200g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 100g startej czekolady
- 3 jajka
- 100g cukru
- 1 szklanka maślanki
- 125 ml oleju
- garść orzechowej granoli, płatki migdałów, suszona żurawina...
Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych okach i wrzuć do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Odstaw na bok. Do innego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Mieszaj ręcznie bądź mikserem aż dobrze się połączą, a masa będzie jasnożółta i kremowa. Dodaj do tej masy maślankę i olej i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do miski z suchymi. Wymieszaj całość tylko do połączenia składników. Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do połowy wysokości. Na wierzch nasyp dowolnych dodatków. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)
Wydrukuj przepis