Czekoladowe babeczki na maślance
Czekoladowe babeczki na maślance to idealny przepis dla wszystkich czekoladowych łasuchów. Świetnie nadaje się również na różne szkolne bake sales, czyli kiermasze ciast świątecznych organizowane przez szkoły. Wilgotne, mięciutkie, maksymalnie wypełnione czekoladą babeczki podbiją serca i dużych i małych smakoszy.
Składniki na 15 babeczek:
- 2 jajka
- 170g cukru
- 250ml maślanki
- 75ml oleju
- 1 łyżeczka wanilii
- 300g mąki
- 45g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
W dużej misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą, kremową masę. Następnie dodaj olej, maślankę i wanilię - wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Wymieszane, suche składniki wsyp do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj.
Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż babeczki wyrosną.
Smacznego :)
Wszystkim czytelnikom bloga życzę:
WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ORAZ WSPANIAŁEGO 2019!!! Wydrukuj przepis