Czekoladowa wariacja muffinowa
Jak już wiadomo od dawna jestem mega fanką muffin i babeczek wszelkiego rodzaju. Zresztą nie tylko ja, ale też moi domownicy za nimi przepadają. Żeby nie były to zawsze te same, ciągle szukam i próbuję nowych przepisów. Tym razem chciałabym zaprezentować babeczki czekoladowe z bananem zainspirowane przepisem Nigelli.
Składniki na 24 sztuki (dwie blachy po 12):
sypkie: - 1,2 kg mąki - 1 szklanka cukru - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
mokre: - 4 jajka - 2/3 szklanki oleju - 1 1/2 szklanki mleka - aromat waniliowy
dodatkowo: - 2 banany
Przygotowanie: Do jednego naczynia wsypuję wszystkie składniki suche, dokładnie je ze sobą mieszam. W osobnym naczyniu za pomocą miksera mieszam składniki mokre. Na koniec kroję banany w kostkę, dodaję do masy mokrej razem z suchymi składnikami. Całość delikatnie mieszam łyżką, nie muszą być dokładnie połączone. Wykładam do formy wyłożonej papilotkami na ok 2/3 wysokości i wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 20 min.
Smacznego