Czekoladowa tarta z solonym karmelem

Czekoladowa tarta z solonym karmelem


Niesiona świąteczno-noworocznymi emocjami postanowiłam, że ten rok będzie upływał pod znakiem marzeń, jak narazie wszystko idzie jak po grudzie, co więcej mam wrażenie, że ktoś skrzętnie podkrada mi godziny, noce są zdecydowanie za krótkie, a dni zdają się być bezproduktywne. Dodatkowo zimowy czas sprawia, że czują się trochę jak zwierze wybudzone z zimowego snu, towarzyszy mi irytacja, senność i głód - mam dziś propozycję dla wszystkich tych zimowych śpiochów, czekolada od zawsze stawiała mnie na nogi, połączona z karmelem zaspokoi nawet najbardziej ekstremalne zapotrzebowania na słodkości, a gdyby jeszcze było mało, to sól tuninguje smak czekolady. Zdjęcie - Czekoladowa tarta z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: Czas przygotowania: 30 min + 30 min pieczenie + chłodzenie

Ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mielonych migdałów

1/4 szklanki gorzkiego kakao

1/4 szklanki cukru

1/4 łyżeczki soli

110 g zimnego masła

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

2 łyżki lodowatej wody


Karmel

1 i 1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki śmietany 305

70 g masła

 1/2 łyżeczki soli

Ganach czekoladowy

120 g gorzkiej czekolady

1/2 szklanki śmietany 30%

kryształki soli

Przygotowanie:

1. Ciasto - suche składniki ciasta mieszamy w misce, dodajemy pokrojone zimne masło, i za pomocą siekacza lub noża łączymy je z masłem aż do powstania drobnych okruchów, następnie dodajemy jajko, wanilię i lodowatą wodę, wciąż zagniatamy aż składniki zaczną się łączyć, szybko formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na tartę z ruchomym dnem o śr ok 24 cm natłuszczamy masłem, schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami foli, przekładamy do przygotowanej formy, dociskamy brzegi, nadmiar ciasta odcinamy, powierzchnię nakłuwamy widelcem i wstawiamy formę z ciastem do zamrażalnika na ok 10 min 3. Na cieście układamy arkusz papieru do pieczenia, obciążamy np grochem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut, następnie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 min, schładzamy 4. Karmel - w rondelku rozpuszczamy cukier z wodą, pod żadnym pozorem nie mieszamy karmelu, kiedy nabierze karmelowej barwy dodajemy śmietankę, gotujemy ok 1-2 minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, doprawiamy solą, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia 5. Wylewamy lekko przestudzony karmel na podpieczony spód i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na ok 4 godziny 6. Czekoladowy ganache - śmietankę podgrzewamy w rondelku, kiedy na brzegach zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści, dokładnie mieszamy i wylewamy na zastygnięty karmel, wstawiamy do ponownego schłodzenia, ok 1 h w lodówce 7. Ok 60 min przed podaniem wyjmujemy tartę z lodówki i posypujemy kryształkami soli

Nie znam większej pokusy!

Zdjęcie - Czekoladowa tarta z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowa tarta z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowa tarta z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowa tarta z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowa tarta z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Czekoladowa tarta z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów