Czekoladowa pychotka - pyszna babka dla leniwych
Często kupuję różne gazetki kulinarne. Jednym z takich czasopism jest „Gotuj krok po kroku” W jednym z numerów znalazłam przepis na wspaniałą czekoladowa babkę, nie wymagającą pracy. Miesza się tylko łyżką i naprawdę babka wychodzi przepyszna, zresztą trafnie ją nazwała autorka „Czekoladową pychotką” .
Z podanego przepisu wychodzi jedna mała blacha ciasta.
Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, ¾ szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, ½ szklanki mleka, 125 g masła lub margaryny, 150 g mlecznej czekolady, tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko, cukier i całość podgrzewać do momentu aż się cukier rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i jajka., całość wymieszać dokładnie łyżką. Do wymieszanych składników wlewać stopniowo rozpuszczone i schłodzone masło połączone z mlekiem i cukrem. Całość mieszać energicznie łyżką, do momentu aż składniki się ze sobą dokładnie połączą.
Formę z kominem wysmarować tłuszczem, posypać bułką a następnie napełnić ciastem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 1 łyżki masła w gorącej kąpieli, jeszcze gorącą polać upieczoną babkę. Smacznego :-)