Czekolada Mamy

Czekolada Mamy

Zdjęcie - Czekolada Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekolada Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekolada Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekolada Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekolada Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekolada Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekolada Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekolada Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1/2 paczki kakao
  • 2 k. margaryny PALMA
  • 1 op. mleka w proszku

Przygotowanie Mleko z cukrem i cukrem waniliowym gotuj w rondelku na małym ogniu ok. 15 min. Po zdjęciu z ognia dodawaj porcjami kakao, margarynę oraz mleko w proszku i energicznie mieszaj (możesz użyć miksera).

Gotową masę wylej na blaszkę i pozostaw do schłodzenia.
Do masy możesz dodać orzechy, bakalie, gruboziarnistą sól lub szczyptę chili :-)

 

Historia Przepisu p. Jolanty z Włocławka:

"Moja Mama robiła najlepszą czekoladę na świecie. Wiele razy zachęcała mnie, żebym też spróbowała ją zrobić, ja jednak nie lubiłam gotować i broniłam się przed tym, jak mogłam. W zeszłym roku, miesiąc po śmierci Mamy, podczas porządkowania pamiątek po Niej, natrafiłam na starą, pożółkłą kartkę. Był to przepis na czekoladę Mamy. Zapisany moją, dziecięcą jeszcze wtedy ręką, okazał się być wybitnie niezrozumiały (widać mama dyktowała mi wykonanie, a ja nieskładnie pisałam to, co akurat zapamiętałam). Postanowiłam, że zrobię tę czekoladę dla siebie, ale przede wszystkim dla Mamy. Nie potrafię powiedzieć, ile prób podjęłam: zmieniałam kolejność, podgrzewałam, nie podgrzewałam, łączyłam wszystko na raz lub dodawałam składniki stopniowo… aby w końcu zrobić czekoladę o smaku prawie idealnie takim, jaki pozostał w mojej pamięci. Teraz robię tę czekoladę często i zawsze wtedy myślę, że Mama patrzy na mnie gdzieś z góry i się uśmiecha. Dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem, ale.. spróbujcie sami go rozgryźć!"

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów