Czekolada jest dobra na wszystko
Dzis wyszlo slonce, no w koncu.
Ale jeszcze kilka dni temu niebo zasnute bylo szarymi chmurami. Opatulona w gruby sweter zasiadlam na kanapie. Nie pomogla filizanka goraczej herbaty. Nadal bylo zimno i nieprzyjemnie.
Na taki dzien jak ten najlepsza jest czekolada. Ona poprawia mi zdecydowanie nastroj.
Wlasnie wypatrzylam na blogu Moje wypieki przepis na proste ciasto czekoladowe, ot takie brownies. Przyszykowalam foremke i zaczelam odmierzac skladniki. Starannie polaczylam je ze soba. W kuchni unosil sie delikatny zapach czekolady, nic wiec dziwnego, ze zaraz znalazla sie przy mnie Viki. Jak zawsze byla gotowa na wylizywanie miski. Buzia od razu sie Jej rozpromienila :D
Przyznam, ze i ja chetnie powyjadalam to pyszne ciasto, jak zawsze zreszta. Wlalam zawartosc miski do foremki i nagle niespodzianka! Zajeta wyjadaniem nie zauwazylam jak Viki majstrowala przy foremce i rozpiela mi tortownice. Na szczescie szybko uratowalam ciasto zanim cale wycieklo na blat.
W krotce tortownica znalazla sie w piekarniku. Zrobilo sie cieplej. Z kolejna filizanka herbaty w dlonich znow zasiadlam na kanapie. Z kuchni dochodzil przyjemny aromat czkolady i cieplo bijace od piekarnika. Zrobilo sie tak przyjemnie, ze zupelnie odlecialam. Zapomnialam o calym swiecie rozkoszujac sie cudowna wonia ciasta. I nagle slysze "Kochanie tu sie chyba cos pali!" O matko! (w oryginale bylo to slowo raczej malo eleganckie ;) )
Natychmiast znalazlam sie w kuchni by ratowac moje ciasto. Wiecej bylo zamieszania niz strat :) Ciasto przezylo, ale tylko na chwile, bo dosc szybko zostalo zjedzone.
Bezmaczne ciasto czekoladowo-orzechowe
skladniki:
35g kakao
80ml goracej wody
150g roztopionego masla
150g roztopionej gorzkiej czekolady
100g zmielonych orzechow laskowych
230g ciemnego cukru brazowego
4 jajka
1 lyzka kakao do dekoracji
wykonanie:
Kakao wymieszac z goraca woda do gladkosci. Dodac stopione maslo, czekolade, cukier, orzechy i zoltka. Calosc zmiksowac.
Bialka ubic na sztywna piane i dodac delikatnie do masy czekoladowej.
Blaszke (19x20cm) lub mala tortownice wylozyc papierem do pieczenia. Przelac do niej ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez okolo 60-70 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic 15 minut. Przelozyc na talerz do gory dnem, sciagnac papier do pieczenia i udekorowac kakao.
Smacznego!