Czas na mazurki

Czas na mazurki

Zdjęcie - Czas na mazurki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanoc niebawem, wielu z Was pewnie juz obmysla swiateczne menu. Ja tym czasem zyje w zupelnie innym wymiarze i o Swietach przypominaja mi jedynie reklamy sklepowe i telewizyjne. Jednak mimo braku czasu nie moglam nie dopelnic mojej corocznej tradycji i tak zabralam sie za przygotowanie malych mazurkow, ktore tuz przed samymi swietami powedruja do naszych przyjaciol i rodziny.
Podstawa mazurkow jest wyprobowane przeze mnie juz nie raz ciasto, ktore bardzo dobrze sie obrabia dzieki temu, ze jest elastyczne. Wypelnienie zas stanowi pomada smietanowa z dodatkiem barwnika spozywcznego. Moze tez uzyc do tego celu barwnika buraczanego, kakao czy kawy.

Zdjęcie - Czas na mazurki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mazurki smietanowe

przepis na ciasto

pomada smietanowa

skladniki:

  • 180ml gestej, kwasnej smietany
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • barwnik


wykonanie:
Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Ja tradycyjnie zrobilam 10 malych mazurkow z jednej poracji ciasta, ale mozna zrobic jeden duzy. Po upieczeniu i wystudzeniu mazurkow napelnilam je masa smietanowa.
W garnuszku gotujemy smietane razem z cukrem pudrem. Caly czas mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a nastepnie zmniejszamy ogien i gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy barwnik. Dokladnie mieszamy i gotowa masa wypelniamy mazurki. Ozdabiamy wedlug uznania.
Smacznego!


Kategorie przepisów