Czas na cukinie
Po ostatnich słodkościach czas na coś wytrawnego. Sezon cukiniowy w pełni. Niestety w tym roku w ogrodzie mojej Mamy jest ich znacznie mniej niż w ubiegłych latach. Tym samym i ja mam mniejsze pole do popisu i jakoś tak się stało, ze polowy swoich pomysłów jeszcze nie przetestowałam. Udało mi się jednak zrobić coś co zasmakowało całej naszej trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników.
Kremowy placek z cukinia
składniki:
- 2 cukinie - około 400g
- 3 jajka
- 1 jogurt naturalny - 150g
- 100g tartego parmezanu
- 100ml śmietany
- 10g maki
- łyżeczka tymianku
- sol, pieprz
- olej do smażenia
wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy na oleju przez około 10 minut. Jajka łączymy z jogurtem, śmietaną, parmezanem i maka. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. Do masy dodajemy cukinie. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej gdy blaszka będzie o wymiarach 20x20cm wtedy placek jest wyższy. Całość pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200°C. Danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!