Czas na chrusty

Karnawał - a nawet już jego końcówka , nie zdążyłam tego zauważyć :( gdzie mój czas na zabawę i tańce hi hi ...
Chrusty robi się szybciutko wbrew pozorom . Ciasto bajecznie proste , rozwałkowujemy wielki płat tniemy , zwijamy i już smażymy.
Moje były smażone na fryturze , ale można i na oleju lub smalcu.
Nie zapomnijmy o łyżce spirytusu do ciasta.

Chrusty

składniki
400g mąki
4 żółtka
6 łyżek śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
' cukier puder
odrobina soli
frytura

Do dużej miski wsypujemy mąkę lekko ją solimy. Dodajemy żółtka wymieszane z śmietana 18 % .
Wyrabiamy , mieszamy .Dolewamy spirytus. Wykładamy ciasto na stolnicę i łączymy składniki w kule . Posypujemy mąką i rozwałkowujemy cieniutko jak na pierogi. Kroimy w paski , potem w prostokąty pod skosem. Na środku nacinamy i przekładamy jeden koniec prostokąta przez dziurkę , wywijając ciasteczko. Smażmy na gorącym tłuszczu z obu stron. Wyciągamy szczypcami układamy na ręczniku papierowy, Mocno pudrujemy.


Zdjęcie - Czas na chrusty . - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czas na chrusty . - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czas na chrusty . - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Faworki (chrust)
1

Faworki (chrust)

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Lany chrust vel faworki lane
2

Lany chrust vel faworki lane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lany chrust
2

Lany chrust

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Faworki
3

Faworki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Róże  karnawałowe
1

Róże karnawałowe

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Róże karnawałowe
1

Róże karnawałowe

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko