Czas na chrusty

Czas na chrusty
Karnawał - a nawet już jego końcówka , nie zdążyłam tego zauważyć :( gdzie mój czas na zabawę i tańce hi hi ...
Chrusty robi się szybciutko wbrew pozorom . Ciasto bajecznie proste , rozwałkowujemy wielki płat tniemy , zwijamy i już smażymy.
Moje były smażone na fryturze , ale można i na oleju lub smalcu.
Nie zapomnijmy o łyżce spirytusu do ciasta.

Chrusty

składniki
400g mąki
4 żółtka
6 łyżek śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
' cukier puder
odrobina soli
frytura

Do dużej miski wsypujemy mąkę lekko ją solimy. Dodajemy żółtka wymieszane z śmietana 18 % .
Wyrabiamy , mieszamy .Dolewamy spirytus. Wykładamy ciasto na stolnicę i łączymy składniki w kule . Posypujemy mąką i rozwałkowujemy cieniutko jak na pierogi. Kroimy w paski , potem w prostokąty pod skosem. Na środku nacinamy i przekładamy jeden koniec prostokąta przez dziurkę , wywijając ciasteczko. Smażmy na gorącym tłuszczu z obu stron. Wyciągamy szczypcami układamy na ręczniku papierowy, Mocno pudrujemy.


Zdjęcie - Czas na chrusty . - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czas na chrusty . - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czas na chrusty . - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów