Czarne tagliatelle z krewetkami
Zawsze chciałam spróbować tego czarnego, włoskiego makaronu, jednak nigdzie nie mogłam go dostać. Ostatnio w pobliżu mojego domu otwarty został sklepik z włoskimi specjałami. Któregoś dnia zajrzałam tam, nie mając żadnych oczekiwań i proszę - oto on czarny makaron we własnej osobie leżał sobie na dziale z produktami mrożonymi. Dokupiłam krewetki, także mrożone (niestety, albo stety), resztę produktów znalazłam w własnej lodówce. Tak powstał on, czarny makaron z krewetkami.
Składniki:
200g czarnego makaronu
400g krewetek
1 duży pomidor
1 niewielka papryczka chili
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
1/2 szklanki białego wina
oliwa
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili (z pestkami lub bez, w zależności czy lubimy bardzo ostre, czy mniej)i pokrojony czosnek. Po chwili dodać krewetki i krótko smażyć (dosłownie 2 minuty). Na koniec dołożyć drobno posiekanego i wypestkowanego pomidora oraz wlać wino. Gotować jeszcze kilka minut, aż sos lekko odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekana natką pietruszki. Na głębokie talerze nakładać makaron i krewetki z sosem.